Jak vypadá naše škola?

 Základní škola a Mateřská škola Bratrušov, okres Šumperk, příspěvková organizace je malotřídní základní škola s 1. – 5. postupným ročníkem, jejímž zřizovatelem je Obec Bratrušov.

Od 1.1.2003 má škola právní subjektivitu, jejími součástmi jsou: základní škola, mateřská škola, školní družina a školní jídelna.

V letošním školním roce základní školu navštěvuje 19 dětí a mateřskou školu 22 dětí.

Budova školy je dvoupodlažní.

V přízemí budovy školy se nachází šatna dětí, místnost školní družiny, sociální zařízení pro dívky a plynová kotelna.

V prvním patře jsou dvě třídy, ve kterých probíhá výuka spojených ročníků 1.stupně ZŠ. Škola nemá vlastní tělocvičnu, a proto tělesná výchova probíhá v jedné třídě, ve které jsou umístěny žebřiny, lavička a žíněnky.

Hygienické zázemí školy tvoří sociální zařízení pro chlapce a zaměstnance školy umístěné v mezipatře školy.

Ve druhém podlaží se nacházejí dvě třídy, kabinet na pomůcky a místnost, která slouží jako ředitelna i sborovna pro pedagogické pracovníky.

U školy je školní hřiště, zatravněná plocha se stolky a lavičkami a dětské hřiště. Tyto prostory jsou využívány k výuce, relaxaci dětí o velkých přestávkách, při činnostech školní družiny a k pořádání školních akcí pro děti a rodiče.

Budova mateřské školy a školní jídelny se nachází v těsné blízkosti ZŠ. V přízemí se nachází kuchyně a školní jídelna. V prvním patře je šatna dětí, umývárna, třída a herna.

V okolí školy jsou lesy, louky a pole, které jsou podnětným prostředím pro výchovné, vzdělávací i relaxační aktivity.